Процесът на присъединяване на Турция към ЕС е твърде важен, за

...
Процесът на присъединяване на Турция към ЕС е твърде важен, за
Коментари Харесай

Членството в ЕС остава стратегическа цел на Турция

Процесът на присъединение на Турция към Европейски Съюз е прекомерно значим, за да бъде оставен на ограничените  " политически стратегии на някои страни ". Това съобщи турският външен министър Хакан Фидан в сряда на взаимна конференция с испанския си колега Хосе Мануел Албарес, съобщи АА.

Двамата министри се срещнаха в Анкара.

Фидан сподели, че Испания през цялото време е измежду страните, които откровено поддържат процеса на участие на Турция в Европейски Съюз, като акцентира, че това остава стратегическа цел за Анкара.

Фидан означи, че Турция и Испания са две значими страни в Средиземноморския басейн, които са изправени пред предизвикателства като спорове, тероризъм, изменение на климата и противозаконна миграция.

" Турция и Испания, ситуирани в източния и западния завършек на Средиземно море, усещат тези рецесии от близко. Като две страни, които се борят с тероризма от години, ние отдаваме изключително значение на усилването на нашето съдействие в региона на сигурността ", сподели Фидан.

Хакан Фидан сподели, че Турция се надява на позитивен прогрес в връзките сред Анкара и институциите на Европейски Съюз, без значение какви ще бъдат резултатите от изборите за Европейския парламент.

Външният министър съобщи, че измежду областите, в които би трябвало да има прогрес и които са в изгода и на Турция, и на Европейски Съюз, са актуализирането на митническия съюз, визовите въпроси, другите търговски привилегии и оправянето с миграцията.

Той сподели, че има сериозни въпроси, свързани със сигурността, които би трябвало да бъдат разисквани сред Турция и Европейски Съюз, както двустранно, по този начин и в границите на НАТО.

През последните години, изключително с зараждащите събития в района, вероятността за сигурност на отношенията Турция-ЕС и НАТО е станала още по-видна, уточни Фидан.

Турският външен министър съобщи, че това са въпроси, които изискват интензивна работа с Европа, само че даже и в тези области не постоянно са положени съществени старания, както се желае.

" Недостатъчната полемика "  за това какво могат да създадат и двете страни, изключително във връзка с районната и световната сигурност, Фидан акцентира нуждата от започване на този диалог.

Той означи, че поради неналичието на здрава полемика, и двете страни не виждат изгодите, които биха могли да имат и остават слепи за рисковете, които се поразждат от неналичието на диалог.

На конференцията също бяха са наранена и темите за помощ за Газа и войната в Украйна.

Фидан съобщи, че Турция поддържа Украйна и се надява да има мир в най-скоро време.

Напомняме, че Турция резервира индиферентност по въпроса за конфикта в Украйна. Тя подкпрепя мира в Украйна, само че също по този начин резервира и връзки с Русия. Преди няколко дни турският президент Ердоган заяви, че се надява на посещаване на съветския водач Владимир Путин след общинските избори в Турция, планувани за 31 март, а на 7 март президентът имаше среща със Зеленски в Турция. 

За Газа министър Фидан означи, че международното публично мнение упорства Израел да приключи войната в Газа, само че все пак израелското държавно управление продължава да убива почтени палестинци и да обрича повече от два милиона души на апетит.

Хакан Фидан настоя хуманитарната помощ би трябвало да бъде доставена незабавно и непрестанно, като повтори убеждението си, че дълготраен мир в региона може да бъде реализиран единствено въз основа на решение за две страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР